Over Stichting
Britt Helpt
Wat doen wij?
In de strategische aanpak van Stichting Britt Helpt ligt de focus volledig op het verbeteren van onderwijs in het Waterbergdistrict in de provincie Limpopo, Zuid-Afrika. Dit valt uiteen in drie verschillende type projecten.
Allereerst focussen we ons op het verbeteren van de toegang tot onderwijs. Hierbij valt te denken aan transport, schooluniformen en overnachtingsfaciliteiten, zodat het voor leerlingen mogelijk wordt de schoollocatie te bezoeken en de lessen te volgen.
Het tweede type projecten dat wij ondersteunen is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs zelf. Hier valt te denken aan het aanschaffen van studiematerialen, het bijdragen aan digitalisering en het inzetten van meer en goed gekwalificeerde leerkrachten.
Het derde type projecten dat wij ondersteunen is gericht op het verbeteren van de leef- en leeromstandigheden. Hieronder vallen projecten die meer infrastructureel van aard zijn, zoals het uitbreiden of renoveren van klaslokalen, het realiseren van overleg- en werkruimten voor leraren en leerlingen en het realiseren van sanitaire en overnachtingsfaciliteiten, de aanschaf van sportmaterialen en het bieden van ondersteuning voor het beheer en onderhoud van deze faciliteiten.
Missie en Visie
‘Stichting Britt Helpt’ verbetert voor kinderen in kansarme gebieden wereldwijd de omstandigheden waarin zij leren en leven met als doel deze kinderen een betere toekomst te bieden.
Visie
‘Stichting Britt Helpt’ verbetert de leer- en leefomstandigheden van kinderen, en stimuleert de betreffende leefgemeenschappen zodat zij de geboden kansen zo optimaal mogelijk onderhouden en kinderen zich blijvend (kunnen) ontwikkelen.
Zoals Nelson Mandela ooit zei: ‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’.
Strategie
Onze hulp kenmerkt zich doordat wij altijd de volgende uitgangspunten hanteren bij alles wat we doen:
1. Kleinschalig: wij voeren projecten uit die wat werkzaamheden, locatie en budget betreft overzichtelijk zijn. We werken met lokale ondernemers, gebruiken lokale materialen, en zorgen ervoor dat de projecten binnen afzienbare tijd gerealiseerd worden. We werken op deze manier om onze impact zo groot mogelijk te maken en dus ook de economie ter plaatse te stimuleren.
2. Concreet: we gaan uit van een concrete hulpvraag en stellen een projectplan op waarbij we vooruit plannen wat er gaat gebeuren. Er is daarbij altijd ruimte voor flexibiliteit. Achteraf verantwoorden we hoe het heeft uitgepakt in cijfers, ondersteund door beeldmateriaal.
3. Direct en betrokken: Onze projecten worden in eigen beheer uitgevoerd. We onderhouden persoonlijk contact met de lokale partners tijdens projectbezoeken en door het jaar heen wordt contact gehouden via digitale communicatiemiddelen zoals WhatsApp en e-mail. We doen niet wat een ander al doet, dus indien er andere, beter geschikte hulpbronnen voorhanden zijn, dan zoeken wij daarin de afstemming om te bepalen op welke manier wij het meeste verschil kunnen maken.
4. Transparant: door onze ANBI-status, CBF-keurmerk en open communicatie via nieuwsbrieven hebben wij onze betrouwbaarheid zichtbaar gemaakt. Voor actuele updates gebruiken wij sociale media. Een meerjarenbeleidsplan geeft inzicht in de koers van Stichting Britt Helpt en financiële jaarverslagen zorgen voor transparantie voor onze donateurs.
Sustainable Development Goals
De SDG’s zijn 17 wereldwijd door de Verenigde Naties vastgestelde doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De volgende SDG’s vallen binnen de activiteiten van Stichting Britt Helpt:
Onze voornaamste focus is SDG 4: Kwaliteitsonderwijs
In onze strategie ligt onze focus tot minimaal 2025 volledig op onderwijs en op de districten Waterberg en Capricorn in de provincie Limpopo, Zuid-Afrika, waarbij we inzetten op toegang tot onderwijs, kwaliteit van onderwijs en verbeteren van de leer- en leefomstandigheden.
Onze projecten raken naast het onderwijs ook andere SDG’s, namelijk:
De kinderen op onze scholen komen uit arme en achtergestelde gezinnen. Kinderen van wie de ouders geen schooluniform kunnen betalen, dreigen voortijdig uit het onderwijs gehaald te worden. We hebben deze kinderen in beeld en zorgen voor uniformen zodat de toegang tot onderwijs voor deze groep behouden blijft. Ook voorzien wij deze groep van extra voeding en hygiënische producten.
Het gebied waar wij actief zijn, kent voldoende voedselvoorziening. Vaak is de voeding echter eenzijdig en leidt tot gezondheidsproblemen. We leggen moestuinen aan samen met de projecten en vragen hierbij steun van lokale boeren om hier eigen groenten te telen. Hoe beter deze moestuinen functioneren, hoe beter voedsel toegankelijk wordt en hoe gevarieerder het voedingsaanbod wordt.
Water is een terugkerend thema op al onze projecten. Vaak is er geen waterput in de buurt en/of geen riolering. Sanitaire voorzieningen zijn vaak niet aanwezig, of in slechte staat. Ook bij de projecten waar deze voorzieningen er wel zijn, treden er geregeld problemen op. Wij bieden hierbij altijd ondersteuning, omdat schoon water de basis is voor een gezonde omgeving. Wij bieden ook structureel middelen aan voor onderhoud van de aangelegde voorzieningen.
Om onze bijdrage aan deze Sustainable Development Goals kracht bij te zetten, zijn we sinds 2021 ook formeel geregistreerd partner van SDG Nederland.
Onze resultaten hebben we zichtbaar gemaakt in een zogenaamde Impact-o-graphic.
We boeken concrete, duurzame resultaten en daar zijn we trots op. Door onze hulp hebben inmiddels honderden kinderen een vrolijker en kansrijker bestaan gekregen in hun jonge jaren. Deze verstevigde basis zal, zo is onze overtuiging, op een positieve manier doorwerken in het latere leven van deze leerlingen.
Geschiedenis
Al sinds 2010 komt de founder van Stichting Britt Helpt, Britt van Berkel, regelmatig in Zuid-Afrika.
Ze werd als jong meisje geraakt door het verschil in welvaart in vergelijking met haar eigen leven. Ze begon met geld inzamelen door eigen, kleinschalige acties en zo werd Stichting Britt Helpt geboren. De acties van Britt hebben zich vertaald in veel concrete hulp voor Zuid-Afrika, en daarnaast is ze in de afgelopen jaren Wereldverbeteraar van het jaar geworden, heeft ze gesproken op TedX Youth en was ze genomineerd voor Brabander van het jaar 2015. Dit heeft ze bereikt dankzij haar doorzettingsvermogen en haar vermogen om samen te werken en een goed team om haar heen te verzamelen.
Samen met Britt is Stichting Britt Helpt volwassen geworden en uitgegroeid tot een professioneel bestuurde organisatie die nooit uit het oog is verloren met welke intentie ze ooit is begonnen, maar inmiddels wel dermate is ontwikkeld dat zij substantiële ondersteuning in Zuid-Afrika kan bieden die het bestaansrecht van verschillende projecten heeft kunnen verzekeren.
Education is the most
powerful weapon which
you can use to change
the world.
– Nelson Mandela
Help mee !
Helpt u mee om een glimlach te brengen? Doneer aan Stichting Britt Helpt en maak samen met ons het verschil!
Erelid en Oprichter
Britt van Berkel – Erelid en Founder
Toen ik 13 jaar was, besefte ik dat ik iets voor kinderen in Zuid-Afrika wilde doen omdat ik zag hoe mensen daar leefden. Ik begon al snel met geld inzamelen door allerlei acties zoals cupcakes bakken, honden uitlaten, op markten staan en nog veel meer. Ik heb mijn passie gevonden en dat is het verbeteren van de toegang tot- en de kwaliteit van- onderwijs in Zuid-Afrika. In geloof in het gezegde: ‘Charity isn’t about pity, it’s about love’.
Vanuit mijn positie als erelid en founder zet ik mij in om de stichting zoveel mogelijk naamsbekendheid en financiële armkracht te geven.
Bestuur
Jordie van Berkel – Voorzitter
Het leven, de behoeften en de mogelijkheden in Afrika zijn zo verschillend van de onze. Het is een uitdaging en het intrigeert me, hoe we op een duurzame manier de toekomst van kinderen in een zeer kansarm gebied kunnen verbeteren. Het ondersteunen van een maatschappelijk verantwoord doel biedt mij veel voldoening naast mijn dagelijkse werkzaamheden.
Ook vind ik het bijzonder om een drijvende kracht te mogen zijn in de begeleiding en doorontwikkeling van deze prachtige Stichting.
Toine van Ooijen – Secretaris
De warme verhalen en belevenissen van Britt hebben mij enthousiast gemaakt over de wijze waarop zij zich als jong meisje al inzette voor de verbetering van de ontwikkeling en toekomst van de Zuid-Afrikaanse kinderen. Zelf heb ik dit kunnen ervaren tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Ik bekleed binnen het bestuur van de Stichting Britt Helpt de functie van secretaris. Ik hoop met mijn bijdrage een steun te zijn bij het verder uitbouwen van de stichting die daarmee recht doet aan de quote van Nelson Mandela:
‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’.
Peter Kivits – Penningmeester
Als docent zie ik ieder jaar trotse jongvolwassenen de school verlaten – klaar voor een nieuwe toekomst vol kansen en uitdagingen. Hoe anders is dit voor de kinderen in Zuid-Afrika. Welke toekomst wacht hen als ze afzwaaien van school? Zijn zij voorbereid op een toekomst?
Welke dromen kunnen zij najagen? Het is prachtig dat Stichting Britt Helpt de kinderen en hun leraren van onder andere Boithuto ondersteunt met het verbeteren van hun school, en daarmee op onnavolgbare wijze de mogelijkheden vergroot voor kinderen om zich te ontwikkelen. Binnen het bestuur van Stichting Britt Helpt ben ik aanspreekpunt als u tips, vragen, opmerkingen of klachten hebt. U bereikt mij via het contactformulier op deze website.
Bert Vliex – Bestuurslid
Doelstellingen van Stichting Britt Helpt onderschrijf ik volledig, waarbij met name het in woord en daad vertalen van duurzaamheid in de praktijk voor mij van groot belang zijn, immers “Sustainability’s goal is to create possibilities , not to limit options.” De Stichting Britt Helpt biedt hiervoor een prima basis.
Binnen de Stichting ben ik het aanspreekpunt rondom WBRT, de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.
Maud van Bree – Bestuurslid Opleiding en Ontwikkeling
Als docent zie ik ieder jaar trotse jongvolwassenen de school verlaten – klaar voor een nieuwe toekomst vol kansen en uitdagingen. Hoe anders is dit voor de kinderen in Zuid-Afrika. Welke toekomst wacht hen als ze afzwaaien van school? Zijn zij voorbereid op een toekomst? Welke dromen kunnen zij najagen? Het is prachtig dat Stichting Britt Helpt de kinderen en hun leraren van onder andere Boithuto ondersteunt met het verbeteren van hun school, en daarmee op onnavolgbare wijze de mogelijkheden vergroot voor kinderen om zich te ontwikkelen. Binnen het bestuur van Stichting Britt Helpt ben ik aanspreekpunt als u tips, vragen, opmerkingen of klachten hebt. U bereikt mij via het contactformulier op deze website.
Vrienden van de stichting
Zonder vrijwilligers in Nederland zijn veel activiteiten en acties hier niet mogelijk. We danken alle vrijwilligers voor hun bijdrage en inzet voor Stichting Britt Helpt!
Enkele personen noemen we bij naam als Vrienden van de Stichting. Zij vervullen belangrijke maatschappelijke posities en dragen Stichting Britt Helpt een warm hart toe.
Wie:
Bgen. Leanne van den Hoek
Functie:
Eerste vrouwlijke generaal van Nederland
Quote:
Enthousiast, energiek en vastberaden om jongeren in Zuid Africa een beter toekomstperspectief te bieden.
Wie:
Dhr. Michiel van Veen
Functie:
Burgemeester van Gemert-Bakel, de woonplaats van Britt van Berkel
Quote:
‘Kinderen een mooie toekomst geven, wat mooi dat dat kan vanuit Gemert-Bakel!’
Beleid en Verantwoording
Stichting Britt Helpt is een officieel geregistreerde stichting. We zijn op 04 november 2014 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Brabant onder KvK nummer 61952192. Het RSIN /fiscaal nummer is 854563945.
CBF-keurmerk en ANBI-status
De stichting voldoet aan alle voorwaarden die worden gesteld door het CBF en heeft dan ook het CBF-keurmerk (erkend goed doel). We hebben als stichting integer handelen als kernwaarde in alle activiteiten die we ontplooien. De kwaliteitseisen worden opgesteld door een onafhankelijke commissie. Toezichthouder CBF controleert of we aan de eisen voldoen. Zij checken ons ieder jaar en eens in de drie jaar worden we uitgebreid getoetst. Zo bouwen we samen aan een professionele en transparante sector waar u als donateur gerust aan kunt geven.
Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op geefgerust.nl
Stichting Britt Helpt heeft geen winstoogmerk en kent geen beloningsbeleid voor haar bestuurders. Ook heeft Stichting Britt Helpt de ANBI-status. Zo weet u zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met iedere euro en verantwoording afleggen.
Beleidsplan
In ons laatste beleidsplan hebben we de koppeling gemaakt met de wereldwijd erkende Sustainable Development Goals en we hebben met een Impact-O-Grafic inzichtelijk gemaakt welke impact wij als Stichting afgelopen jaren gerealiseerd hebben. Ook beschrijven we de impact van COVID-19 en wat de stichting verder nodig heeft.
Een transparante verantwoording van onze activiteiten is uiteraard ook terug te lezen in het beleidsplan 2024-2029:
Jaarverslagen
Zie hier de inhoudelijke jaarverslagen:
Financiële verantwoording
Zie hier de financiele verantwoording 2020:
Partners
Stichting Britt Helpt werkt samen met:
F-Fort B.V.
BeterBijOns B.V.
Dr Knippenbergcollege
Neem contact met ons op
Heeft u vragen, opmerkingen of klachten over Stichting Britt Helpt? Neemt u dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.
* verplichte velden